zaterdag 28 maart 2009

Buddy Holly en Hank Marvin


De song Heartbeat van Buddy Holly dankt zijn grandiositeit grotendeels aan een eenvoudige gitaarriff van amper 10 aanslagen. De song wordt niet overheerst door deze riff maar is er mooi aan opgehangen, de riff leidt een zanglijn van de strofe telkens in en uit, buigt in zijn vijf laatste aanslagen lichtjes om om het refrein in te leiden en keert dan weer terug. Men zou nog kunnen redetwisten over de structuur van de song: wat geldt als strofe, wat geldt als refrein? Maar er is die gitaarriff: eenvoudig, ogenblikkelijk herkenbaar, uit het hart en klokvast, door elke gitarist meteen op te pakken, tien noten met de juiste lengte op de juiste plaats.

Hank Marvin van The Shadows heeft vele songs van Buddy Holly instrumentaal gecoverd. Zijn versie van Heartbeat verscheen in 1993 op een gelijknamig solo-album. In 1996 verscheen het album Hank plays Holly, met uitsluitend nummers van Buddy Holly.

De gitaarriff van Heartbeat: die zit toch voor eeuwig gebeiteld, denk je, daar valt toch geen speld tussen te krijgen, geen noot van weg te nemen of aan toe te voegen … maar dat is gerekend zonder Hank Marvin. Hij, de man van (bijna) altijd de juiste noot op de juiste plaats, legt in zijn versie op meesterlijke wijze een ander riffje over de basisriff. Dit riffje wordt na ongeveer 1 minuut onopvallend ingeleid met de keyboards en Hank neemt het met de gitaar aan het eind van het nummer nog eens prachtig over.

Twee gitaren en Heartbeat: een met de basisriff van Buddy Holly, een met de riff van Hank Marvin, samen spelen maar ... het hart laten kloppen en een slag doen overslaan.

Geen opmerkingen: